Bude díky koronaviru dostupnější bydlení? Vyplatí se nyní refinancovat hypotéku?

Bude díky koronaviru dostupnější bydlení? Vyplatí se nyní refinancovat hypotéku?

Vláda a Česká národní banka dělají všechno proto, aby bylo bydlení dostupnější, anebo při poklesu příjmů alespoň stejně dostupné, říká realitní makléř Tomáš Surovec z realitní kanceláře REAL PREMIUM.

Skvělou zprávou je fakt, že dne 30.4. 2020 vláda zrušila 4 % daň z nabytí nemovitosti, kterou museli platit kupující téměř všech nemovitostí.

1. 4. 2020 uvolnila ČNB limity ukazatelů pro nové hypotéky se záměrem zpřístupnit v těchto těžkých časech koupě nemovitostí.

  • Limit ukazatele LTV se zvyšuje z 80 % na 90 % (výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti).
  • Limity ukazatele DSTI se zvyšují ze 45 % na 50 % (poměr celkové dluhové služby a čistého měsíčního příjmu žadatele o úvěr).
  • Dosavadní limit ukazatele DTI se ruší (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr).

Pokud si chcete jednotlivé pojmy hypoték připomenout, podívejte se na video z minulého roku.

2. díl mé realitní poradny na téma Na co si dát pozor při sjednávání hypotéky.

Aktuální úrokové sazby hypoték už od 1, 95 %

Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 a 0,75 procentního bodu. U většiny veřejných bank se toto zlevnění zdrojů nepromítlo, protože si tvoří polštář pro nadcházející období, kdy bude velká část klientů žádat o odklad splátek a s ohledem na situaci způsobenou koronavirem může dojít i k výraznějšímu nárůstu nesplácených úvěrů.

Některé banky z tohoto trendu vybočily a šly s úrokovými sazbami dolů. Nyní jsem schopen pro své klienty zajistit úrokovou sazbu již od 1,95 %.

U stávajících úroků lze snížit úrokovou sazbu i mimo fixaci.

Výhodného úroku mohou využít jak lidé, kteří plánují nějakou nemovitost koupit, tak majitelé stávajících domů, bytů či pozemků, jimž aktuálně končí fixační období nebo mají jednoduše vyšší úrok než 1,95 %. U většiny bank je počínaje účinností novely zákona poplatek za předčasné splacení (refinancování) hypotečního úvěru 700 Kč. Až na výjimky jsem v případě bank schopen vyřídit většinu věcí online, takže vůbec nemusíte fyzicky na pobočku.

V případě, že máte vyšší úrokovou sazbu a chcete v současné nelehké době ušetřit na splátkách stávající hypotéky, neváhejte mě kontaktovat na tel. 731 765 724.

Jaký bude mít stávající situace vliv na cenu nemovitostí?

Dle mého názoru je největší pozitivum doporučení České národní banky ohledně zvýšení poměru výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti z 80 % na 90 %. Jinými slovy, při hodnotě nemovitosti např. 1 500 000 Kč už nebudou kupující muset disponovat 300 000 Kč vlastních zdrojů, ale bude jim stačit pouze 150 000 Kč, což může spoustě lidem otevřít cestu k vlastnímu bydlení. Dále ušetří 60 000 Kč za daň z nabytí nemovitosti. Bohužel se tímto doporučením zatím většina bank neřídí, ale najdou se i takové, kde je 90% hypotéka možná. Takže nebude potřeba 360 000 Kč, ale bude stačit 150 000 Kč. Myslím, že to už je pro mnoho, zejména mladých lidí, hodně pozitivní informace.

V průběhu minulého týdne jsem mluvil s několika odhadci nemovitostí působících v okresech Zlín a Vsetín. Jejich názory kvituji. Po zkušenosti z roku 2008 předpokládají, že nastane pokles cen nekvalitních staveb starších domů. U starších bytů bude pokles mírný a u nových bytů či novostaveb rodinných domů bude cena stagnovat a následně růst. Dle vlastní zkušenosti za těch pár týdnů nouzového režimu musím říct, že i přes výrazné ochlazení realitního trhu je stále velký zájem o stavební pozemky. Nevím, jestli je to tím, že je jich tak málo, nebo že na rozdíl od bytu se lidé nebojí na pozemek podívat, ale zájem o pozemky je pořád obrovský. Konkrétně jsem za poslední dva týdny prodal tři stavební pozemky. Pokud chcete prodat pozemek v časech korony a bojíte se, že buď prodáte špatně, anebo vůbec, buďte bez obav.

V případě, že nějaký stavební pozemek hledáte a nejste si jisti na co se zaměřit, podívejte se na můj rozhovor s architektem a stavbařem Ing. Arch. Adamem Vránou.

Co když budete chtít dobře prodat starší dům nebo byt? 

Nikdo neví, jak dlouho toto období bude trvat. Nejspíše to nebude jednouché jako před třemi měsíci. Spousta lidí se nyní nakupovat bojí, případně vyčkávají, než přijde větší propad cen. Prodávat a kupovat se bude pořád. Již v době nouzového stavu jsem, zejména díky moderním prodejním marketingovým nástrojům, vyjednávání a videu, prodal za plnou cenu byt v Lačnově, což pro mnohé není úplně TOP lokalita.

Videoprohlídka bytu v Lačnově:   

V případě, že budete chtít poradit s prodejem, koupí, pronájmem, či zajištění financování nebo refinancování nemovitosti, se na mě neváhejte obrátit na níže uvedených kontaktech.

Na webu http://tomassurovec.cz se můžete podívat jak na způsob mojí práce, tak na reference stávajících klientů.

Tomáš Surovec – realitní makléř pro Zlín, Vsetín, Valašské Klobouky

Tel: 731 765 724

Email: surovec@realpremium.cz

Web: www.tomassurovec.cz

Facebook: https://www.facebook.com/makler.tomas.surovec

Youtube kanál: Tomáš Surovec – realitní makléř

Komentáře 0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny