Prodat nemovitost bez realitky, nebo s realitní kanceláří ?

Prodat nemovitost bez realitky, nebo s realitní kanceláří ?

Dokáže si běžný člověk prodat nemovitost sám?

Toť otázka! Prodat nemovitost své pomocí, je-li atraktivní, nemusí být zas tak těžké. Hodně však záleží na výsledné ceně. Ze zkušenosti mohu potvrdit, že lidem se mnohdy dostatečně brzy podaří prodat pěkný dům či byt, když si nastaví nižší cenu, než jaké by mohli dosáhnout díky promyšlené prodejní strategii. Samostatnou kapitolou je byrokracie. Někdo ji nechce řešit vůbec. Ale v opačném případě, za předpokladu, že jim kupní smlouvy sepíše kvalitní advokát, obejdou se i bez realitního makléře.

Složitější už je prodej méně žádaných nemovitostí za skutečnou tržní cenu. Klasickým příkladem je dvougenerační dům. Ale i v jiných případech se prodej nemovitosti svépomocí může protáhnout až na několik let. Jedná se o poměrně častý jev. Zde už jsou zkušenosti a kontakty realitního makléře k nezaplacení.

Je každý realitní makléř přínosem pro kupujícího?

Samoprodejce se musí obrnit velkou trpělivostí. Přímých kupujících mnoho nebude, telefony budou zvonit v jednom kuse, desítky realitních makléřů mu budou dokola nabízet své služby a tvrdit, že na danou nemovitost mají kupce, přestože ji nikdy neviděli.

Je politováníhodné, že i někteří makléři v našem kraji se ještě stále snižují k vydávání se za kupující. Jednoduše řeknou, že si nemovitost chtějí nafotit například pro manželku a tyto nekvalitní fotky následně vystaví na realitní servery. Když se jim náhodou někdo ozve, budou po vás chtít slevu, která by jim zaplatila provizi. Vězte, že takto jednají pouze neúspěšní makléři, kterých je bohužel i v současné době jako šafránu. Podle mého názoru se časy pomalu začínají měnit a nepoctivců naštěstí pomalu ubývá. O tom, jak je zavčasu poznat se dočtete zde.

Pokud byste měli dát takovému makléři tři až pět procent z kupní ceny prakticky za to, že vložil fotky z telefonu na internet a v lepším případě ještě zaplatil právníka, raději si nemovitost prodávejte sami. To už je lepší dát například deset tisíc korun za advokáta než šedesát tisíc za službu, která nemá žádnou přidanou hodnotu a kterou si ve stejné kvalitě zvládnete udělat sami jako laici.

Odpověď na tuto otázku tedy zní: Každý určitě ne!

Existuje vůbec realitní makléř, který mi může pomoct?

Ano! Zkušený realitní makléř, který své práci rozumí a hovoří za něj hmatatelné výsledky, tak ten vám pomůže prodat nemovitost za maximum a bezpečně. Postará se o to, aby vše proběhlo bez komplikací a vy mohli klidně spát. Ve finále ušetříte peníze, čas i energii.

Tato skupina makléřů si na sebe umí vydělat. To znamená, že za využití jejich moderních prodejních metod by vám měla po odečtení provize zůstat z prodeje vyšší částka, než kdybyste si nemovitost prodávali sami.

Jak najít schopného realitního makléře?

Zeptejte se svých přátel a známých. Pokud byste nedostali konkrétní doporučení, každý úspěšný realitní makléř má své osobní webové stránky obsahující reference, realizované obchody, způsob jeho práce a ideálně i něco z jeho osobního života.

Co musí umět moderní realitní makléř?

Profesionál, který jde s dobou, se musí bravurně orientovat na trhu s realitami. Díky tomu je schopen prodat vaši nemovitost za vyšší cenu, než za jakou byste si ji zvládli prodat sami, potažmo ve spolupráci s běžným makléřem.

Úspěšný makléř je obchodník každým coulem, který těží ze spokojenosti svých klientů. V první řadě je jeho úkolem zajistit atraktivitu nabízené nemovitosti a definovat nejlepší prodejní strategii. Moderní prodej nemovitostí, to jsou především sociální sítě a internet. Jeho prací je proto mimo jiné pečlivá příprava nemovitosti k prodeji jak online, tak na místě před prvními prohlídkami. V online prostředí patří ke standardu profesionální fotografie a poutavá videoprohlídka. Neměly by chybět 2D nebo 3D půdorysy, webové stránky konkrétní nemovitosti ani její cílená propagace napříč sociálními sítěmi, jako jsou Facebook, Messenger a Instagram.

Zajímá vás, jak bych prodal vaši nemovitost? Za konzultaci nic nedáte. Stačí napsat nebo zavolat.

Tomáš Surovec – realitní makléř pro Zlín, Vsetín, Valašské Klobouky

Tel: 731 765 724

Email: surovec@realpremium.cz

Web: www.tomassurovec.cz

Facebook: https://www.facebook.com/makler.tomas.surovec

Youtube kanál: Tomáš Surovec – realitní makléř

Komentáře 0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny